Ovogodišnja praznična sezona je nešto drugačija. Globalna pandemija ograničila je putovanja, okupljanja i onemogućila velika novogodišnja slavlja. Prihvatanje promjena je često jako izazovno ali, ujedno, otvara i mogućnosti da sasvim uobičajene trenutnke pretvorimo u nešto novo. Da bi sasvim upotpunili vrijeme koje ove praznične sezone provodimo u svojim domovima mi smo čitali. Jedan od omiljenih tekstova bio je blog, koji je pripremio britanski digitalni urednik putovanja Oliver Smith, 2019. godine. Nova perspektiva na atrakcije u našoj zemlji otvara se baš kroz ovaj tekst. Mi preporučujemo da naredne trenutke provedete čitajući i upoznajući našu zemlju.

Možete se pripremiti za uzbudljivu avanturu čak i od kuće jer predstavljamo 13 zanimljivih stvari o Crnoj Gori koje naši posjetici saznaju tek dolaskom ovdje.

1. Crna Gora je jedna od najmlađih zemalja na svetu – ali prepuna istorije

Crna Gora je imala burnu istoriju a svoje ratne rane nosi kao medalje, a ne kao ožiljke“, kaže stručnjak Telegraph Travel Rodnei Bolt. Ova majušna zemlja sadrži bogate ostatke prošlih okupatora i osvajača.

2. Najveći evropski kanjon je u Crnoj Gori

Što se tiče obima, kanjon rijeke Tare najveći je u Evropi. Najdramatičniji dio je duboko obrnuti trougao među planinama, nepristupačan osim splavarima, za koje predstavlja raj. Za one koji više vole da ostanu suvi, pronalaženje najboljih vidikovaca treba malo istražiti, mada pomaže most koji prelazi 500 stopa iznad zapjenjene vode.

3. Ljudi u Crnoj Gori su vrlo visoki

Tipičan čovjek je visok 1.832m (www.averageheight.co).

4. Crnogorci se uvijek obraduju strancima

Značajan procenat BDP-a Crne Gore dolazi zahvaljujući stranim putnicima.

5. Ima jedan od najsunčanijih glavnih gradova Evrope

Podgorica godišnje dobije 2.480 sunčanih sati.

6. U Crnoj Gori se nalazi najljepši ali potcijenjeni nacionalni park

Nacionalni park Durmitor je čisto savršenstvo. Ali svake godine primi samo 130.000 ljudi.

7. Crnogorske plaže

Ukupno ih ima 117 – takođe zaslužuju više posjetilaca.

8. Možete spavati u bivšem gradu duhova

Na spektakularnom malom utvrđenom ostrvu Sveti Stefan, nekoliko kilometara južno od Budve, nekada je živjelo oko 400 ljudi. Ali emigracija je učinila svoj danak tokom prve polovine 20. vijeka, a stanovništvo se do 1954. smanjilo na oko 20. Tako su ga komunističke vlasti pretvorile u luksuzni hotel. Sedamdesetih je to bilo igralište za bogate i slavne, a Orson Velles, Elizabeth Tailor, Sophia Loren, Marilin Monroe i Princess Margaret potpisali su knjigu gostiju. Jugoslovenski ratovi stavili su ga na mape putovanja, ali 2007. godine hotel je preuzeo otmeni lanac Aman Resorts i ponovo pozdravlja posjetioce.

9. U Crnoj Gori se nalaze lokaliteti svjetske baštine

Za puno nasleđa na relativno malom prostoru teško je pobjediti Crnu Goru. Unutar svojih 13.812 km² ima četiri lokacije svetske baštine: Prirodno i kulturno-istorijsko Područje Kotora, Nacionalni park Durmitor, Stećke – srednjovjekovna groblja (3 lokaliteta u okviru multinacionalne nominacije: Grčko groblje i Bare Žugića na Žabljaku, kao i Grčko groblje u Plužinama) i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka (Kotorska tvrđava u okviru multinacionalne nominacije).

10. U Crnoj Gori postoji slavno jezero za istraživanje – i fino vino za piće

Južno od Podgorice leži Skadarsko jezero, ljupko prostranstvo planinskog ruba koje se proteže i u Albaniji. Ovdje možete pronaći divlju surovost i netaknutu prirodu zbog koje je i Crna Gora cijenjena.

11. Crnogorski domen me je najbrže prodavani domen

Nakon sticanja nezavisnosti, Crna Gora je takođe stekla domen „.me“ – šta može biti privlačnije za narcisoidnu generaciju društvenih medija? Između 2008. (kada je pušteno u rad) i 2010. registrovano je 320.000 imena – uključujući 50.000 prvog dana, što ga čini najbrže prodavanim domenom najvišeg nivoa ikada.

12. Za ljubitelje željeznice je obezbjeđeno nezaboravno iskustvo

Kada je ogromni vijadukt Mala Rijeka izgrađen sedamdesetih godina, proglašen je najvišim u Evropi i bio je jedna od mnogih zvjezdanih atrakcija na dijelu pruge koja povezuje crnogorsku luku Bar sa Beogradom. Linija je nesumnjivo veliki inženjerski podvig (pored vijadukta postoji 435 mostova i 254 tunela), a usput putnike tretiraju i pogled na nevjerovatne klisure, kaverne i dramatične vrhove. Tito je putovao u Bar svojim specijalno dizajniranim Plavim vozom, svojim omiljenim mjestom za susrete sa stranim uglednicima i šefovima država, uključujući i kraljicu. Iako nisu tako veliki, javni vozovi još uvek voze slikovitom rutom.

13. U Crnoj Gori se nalaze brojne atrakcije koje se ne mogu naći drugdje u svijetu

Ne volite krstarenje Bokom Kotorskom, penjanje planinama ili opuštanje na jadranskoj plaži? Umjesto toga, možete posjetiti Staru Maslinu, jedna od najstarijih maslina na svijetu (u Baru); Manastir Ostrog, koji je urezan u stranu litice; ili znatiželjni muzej mačaka u Kotoru, prepun umjetnosti i pribora vezanog za mačke.

Na kraju ne zaboravite da posjetite i čarobnu Prijestonicu Cetinje na čijem obodu se nalazi i Lipska pećina.

Možda doživljavamo nesvakidašnja vremena, ali možemo iskoristiti ovu priliku i provesti dragocjeno vrijeme sa porodicom – vrijeme koje često ne možemo naći u redovnim rasporedima, takođe možemo vrijeme provesti čitajući o našoj zemlji što je bio i cilj ovoga bloga, upoznati Crnu Goru bolje.

Nadamo se da ćete vi i vaši najmiliji ostati sigurni, zdravi i veseli.