Saznajte više o nama

Lipska pećina je zaštićeno prirodno dobro i prva pećinska atrakcija u Crnoj Gori koja nudi šarmantnu raznolikost kraških obilježja i pruža posjetiocima jedinstven doživljaj podzemnog svijeta.

Autentičnost naše pećine počiva u njenoj iskonskoj divljoj ljepoti koja na posjetioce ostavlja neponovljiv utisak a posjetu čini nezaboravnom avanturom.

Lipska pećina je jedan od najvećih speleoloških objekata u našoj zemlji sa sistemom od 2,5 km kanala, dvorana i galerija koje je čine nezaobilaznom atrakcijom koju morate posjetiti na turi Crnom Gorom. Ljepotu Lipske pećine su prepoznale i divile joj se znamenite istorijske ličnosti, među kojima i dinastija Petrović. O postojanju Lipske pećine znalo se i prije Njegoševog vremena, a ekspedicije su organizovane čak i tada. Brojni renomirani istraživači iz 19. vijeka su ostavili zapise o Lipskoj pećini i bogatstvu njenih raznovrsnih ukrasa, a istraživanja se nastavljaju i danas.

U Lipskoj pećini priroda je izvajala jedinstvene forme pećinskih ukrasa (stalagmita i stalaktita) koji ostavljaju neponovljiv utisak na posjetioce. Lipska pećina je zaštićeno prirodno dobro ali i jedinstvena prirodna atrakcija koju ne smijete zaobići na putovanju Crnom Gorom.

Lipska pećina je otvorena za posjete 2015. godine i od tada nudi nezaboravne ture uz pratnju obučenih vodiča koji svojom ljubaznošću i predanošću upotpunjuju doživljaj. Do Lipske pećine se lako dolazi. Nalazi se na 33 km udaljenosti od Budve, 35 km od Podgorice i 5 km od Cetinja. Savremena rasvjeta i uređene staze čine je bezbjednom i pristupačnom. Lipska pećina je očuvana u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine i uređena u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima za valorizaciju speleoloških objekata. Samo godinu dana nakon otvaranja, sajtovi poput Montenegro Travel, Trip Advisor, Lonely Planet i mnogi drugi, preporučuju Lipsku pećinu kao jednu od najboljih atrakcija za posjetiti u Crnoj Gori.

zanimljiva mjesta za posjetiti crna gora

Akcenat našeg poslovanja je na pružanju nezaboravne avanture posjetiocima, i upravo zbog toga svrstani smo među najbolje atrakcije koje morate posjetiti na Cetinju ali i u cijeloj Crnoj Gori.

Lipska pećina je otvorena za posjete 2015. godine i od tada pruža nezaboravne ture svim našim posjetiocima. Ture pećinom sprovode se uz pratnju naših obučenih vodiča koji svojom ljubaznošću i informativnošću doprinose cjelokupnom iskustvu posjete pećini.

Ukoliko želite da provedete vrijeme u netaknutoj prirodi i zakoračite u dubine zemlje, Lipska pećina će obogatiti i zaokružiti vaš boravak u Crnoj Gori. Ukoliko ste avanturističkog duha u potrazi za jedinstvenim iskustvom van utabane staze, možete ga pronaći u našim turama. Lipska pećina je savršeno mjesto da se rashladite tokom vrućih ljetnjih mjeseci, kao i dobrodošlo sklonište tokom iznenadnih ljetnjih pljuskova. Ako se pitate šta da posjetite na Cetinju, počnite od istorijskog jezgra, potom produžite do Lipske pećine i zavirite ispod površine zemlje.

Kada posjetite Crnu Goru, odvojite par sati za Lipsku pećinu – nezaobilaznu turu na Vašoj maršuti. Tokom cijele godine temperatura u pećini iznosi između 8-12 stepeni Celzijusa. Ponesite laganu jaknu i priremite se za “čistu” avanturu u netaknutoj prirodi!

Crna Gora ima bogato kraško područje i veliki broj speleoloških objekata. Samo na teritoriji Cetinja ima ih više od 1000.

U Zaštićenom prirodnom dobru Lipska pećina kontinuirano se sprovode različita istraživanja. Jedno takvo istraživanje je u vezi sa pećinskim biodiverzitetom. Brošuru o pećinskom biodiverzitetu Lipske pećine možete pogledati ovdje.

Preuzmite brošuru

Kada je pećina otkrivena?

Lipska pećina je otkrivena sredinom 19. vijeka. U decenijama koje su uslijedile, pećinu su istraživali poznati naučnici, renomirani speleolozi, ali i amateri istraživači i avanturisti. Kroz bližu istoriju pećina je zauzimala važno mjesto u životima stanovništva koje je okružuje.

Kada je pećina otvorena za posjete?

Lipska pećina je zvanično otvorena za turističke posjete 13. jula 2015. godine. Pećina je valorizovana kroz model javno – privatnog partnerstva. Kroz istoriju bilježe se dva ranija pokušaja valorizacije ovog izazovnog lokaliteta. Prvi bilježimo u ranim decenijama 20. vijeka, a sljedeći tokom 1970tih godina.

Lokacija

Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska, na udaljenosti od 5 km od Prijestonice Cetinje. Od Budve je udaljena samo 33km, a od Podgorice 35 km. Blizina centru Prijestonice Crne Gore, atraktivnim plažama Budve, kao i glavnom gradu (Podgorica), čine Lipsku pećinu lako dostupnom i idealno pozicioniranom za sve one koji žele da naprave kratak izlet u prirodu daleko od gradske gužve. Put do pećine vodi vas kroz predivne brdovite pejzaže.

Kako bi došli do našeg parkinga potrebno je da sa magistralnog puta Cetinje – Podgorica skrenete desno na lokalni put koji vodi pored poznatog nacionalnog restorana Belveder, i nastavite putem do sela Lipa Dobrska u dužini od oko 3 km. Ukoliko dolazite iz pravca Podgorice, sa magistralnog puta skrećete lijevo na pomenuti lokalni put, prateći informativne table i našu signalizaciju koja vas vodi direktno do našeg parkinga.

Nagrade i priznanja

U relativno kratkom periodu od otvaranja, Lipska pećina, kao jedinstvena atrakcija, prepoznata je po prirodnoj ljepoti, gostoprimstvu, pouzdanosti u poslovanju, kao i liderstvu u svojoj oblasti. Razne nagrade i priznanja, iz zemlje i inostranstva, potvrda su rezultata uloženog rada posvećenog tima Lipske pećine.

Tim vodiča Lipske pećine

Naš tim vodiča čine šarmantni mladi ljudi čija posvećenost, lične osobine, profesionalne kompetencije, ali i ljubaznost i spremnost da izađu u susret, čini boravak na Lipskoj još ugodniji za naše posjetioce. U prilog tome svjedoče i pozitivni komentari koje naši vodiči dobijaju na sajtovima poput Trip Advisora. Prije pridruživanja našem timu, vodiči su prošli kroz sveobuhvatan trening koji je njihove vještine dodatno oblikovao i pripremio ih za profesionalno vođenje tura i u pećini.