Lipska pećina je valorizovana 2015. godine. Te ljetnje sezone, 13. jula, u speleološki objekat Lipsku pećinu, uvedena je prva organizovana pećinska tura. U ovih pet godina poslovanja, naši zadvoljni posjetioci su preporuke za naše ture usmenim putem prenosili svojoj porodici i prijateljima. Mnogi su svoja iskustva podijeliti putem društvenih mreža i portala. Neki su o nama pisali novinske članke i blogove. Mnogi crnogorski mediji su prenijeli reportaže iz našeg podzemlja. Zahvaljujući svim ovim prijateljima koji su uz nas od prvog susreta sa magijom dvorana i galerija Lipske, iako malo preduzeće, dospjeli smo u programe različitih svjetskih medija.

Prošle godine je i CNN pisao o nama, a veći dio reportaže prenosimo u tekstu u produžetku. Velika zahvalnost novinarki ovog portala. A od srca hvala, našim posjetiocima i lokalnim medijskim kućama bez kojih ništa ne bi bilo moguće.

(CNN) – Junačke gore, pješčane plaže i zalivi koji gledaju na kraljevsko plavu boju Jadranskog mora, mletačka sela i zidine gradova pod zaštitom UNESCO-a.

Crna Gora jeste mala, ali ova predivna zemlja ima bezbroj čuda, kako prirodnih, tako i onih stvorenih ljudskom rukom.

Upravo ovako CNN travel opisuje Crnu Goru u svom članku o 20 mjesta koja treba posjetiti.

1. Budva

Najposjećenija destinacija u Crnoj Gori nudi spoj plaža, modernog sjaja i istorije. Budvanska rivijera je igralište za super-jahte i uzbudljivi noćni život. Istorija Budve se ogleda u zidinama Starog grada koje se izdižu iz kristalno čiste vode, a iza sebe kriju mermerom popločane ulice iz doba Mletačke republike. Pogled sa citadele je neponovljiv, kako danju, tako i noću.

2. Herceg Novi

Grad tvrđava – čuva ulaz u Kotorski zaliv pod zaštiom UNESCO-a, dragulj Crne Gore. Kafići, restorani i barovi daju novi život graditeljskim podvizima dramatičnih i očaravajućih crkvi i vjekovnih tvrđava

3. Skaradrsko jezero

Najveće slatkovodno jezero na Balkanu ujedno je i granica između Crne Gore i Albanije.  U divljoj prirodi ovog ornitološkog raja opkoljenog talasajućim kraškim planinama, cvjetnim poljima i raštrkanim lokvanjima nekada se nalazio i ljetnjikovac kraljevske porodice.

4. Kanjon rijeke Tare

Most na Đurđevića Tari nadaleko je poznat kao jedan od najljepših na svijetu. Visok je 150 metara i okružen gustom četinarskom šumom i bistrim jezerima. 82 kilometra dug kanjon rijeke Tare jedan je od najvećih i najdubljih na svijetu, i prolazi kroz nacionalni park Durmitor koji je pod zaštitom UNESCO-a. Za sve one željne adrenalina moguć je rafting, safari džipovima, zip lajning, i kanjoning. Za sve one koji traže dobar pogled, popnite se na planinu Ćurevac.

5. Durmitor

Stvoren dejstvom glečerima i ispresjecan podzemnim potocima i rijekama, nacionalni park Durmitor se prostire na 39.000ha. Vožnja planinskim putevima i lakat krivinama, glacijalna jezera i stjenoviti teren, uključujući Bobotov Kuk na 2.523 metra nadmorske visine, pružaju pravu dozu adrenalina. Ovaj dio dinarskih Alpa je oličenje očaravajućih vrhova, zaštićenih šuma koje čuvaju medvede i glacijalna jezera ušuškana u rezervatu biosfere basena rijeke Tare.

6. Kotor

Stari grad Kotor, takođe pod zaštitom UNESCO-a, je živi muzej. Lavirint ulica je izložba starih crkvi, mletačke arhitektue, i palata bogatih moreplovaca rasutih duž obale.

7. Njegošev mauzolej

Ekstremne nadmorske visine i sustret mediteranske i kontinentalne klime čine Lovćen krševitim i grubim terenom. Na drugom najvišiem vrhu nadmorske visine 1.675 meatara nalazi se mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Uz 461 stepenicu dolazi se do mermerne kapele ispod čijeg plafona optočenog pozlaćenim pločicama granitni orao raširenih krila čuva Njegoševe posmrtne ostatke. Pogled odavde je zadivljujuće vrtoglav.

8. Manastir Ostrog

Uklesan u vertikalnu liticu, manastir Ostrog je svetinja za sve pravoslavne hrišćane, ali i pripadnike drugih vjera. Nevjerovatan arhitektonski poduhvat blistavo bijele boje okružuje bogat pejzaž doline Zete.

9. Sveti Stefan

Ovo poluostrvo nekada je bilo ribarsko selo, a njegove zidine su predstavljale sklonište od najezde Turaka i pirata u 15. vijeku. Sveti Stefan ima pregršt crkava i antičkih natpisa.

10. Perast

Ovaj gradić sa kamenim zdanjima je fotogenično čudo brojnih palata, ma iz kojeg god ugla gledali.

11. Ulcinj

Najjužnija crnogorska opština, graniči se sa Albanijom i nudi jedinstven istočnjački osjećaj zbog prethodne otomanske vladavine. Nakon pada Otomanske mornarice, Ulcinj je postao zloglasno leglo gusara. Danas ovaj grad predstavlja mješavinu džamija, minareta i nudističke plaže.

Šetnjom kroz Stari Bar uživaćete dok prolazite pored arapskih natpisa, u turskim kupatilima, i pogledu na sat kulu. Stari Bar je potvrda miješanja Istoka i Zapada, a stablo masline staro 2000 godina svjedoči evoluciji Ulcinja.

12. Biogradska Gora

Dok crnogorska obala ima najviše posjetilaca, Biogradska gora, najmanji nacionalni park u Crnoj Gori, je jedna od šačice preostalih prašuma u Evropi.

13. Cetinje

Kraljevska prijestonica Crne Gore šarmira svojom autentičnošću. Kratkom vožnjom iz Budve stižete do kolijevke crnogorske kulture 15. vijeka. Najslavniji dani Cetinja izbijaju kroz kulturno i istorijsko nasljeđe čineći ga slavnim bez imalo pompe. Gradsko jezgro je najbolje obići pješke. Cetinjski manastir čuva relikvije svetog Petra Cetinjskog, zaslužnog za odbranu zemlje od neprijatelja. Ne smijte propustiti ni muzeje poput Narodnog muzeja Crne Gore, Plavi Dvorac koji danas služi kao predsjednička rezidencija, Vlašku crkvu, Zetski dom, i strane ambasade.

Na četiri kilometra od Cetinja, nalazi se Lipska pećina. Sistem podzemnih kanala, dvorana, galerija, i pećinske ukrase možete istražiti u dvije vrste tura. Možete se opredijeliti za laganiju pećinsku turu, ili za avanturističku priču.

14. Luštica

Između smaragdne boje mora i planina boje žada, na crnogorskoj obali niče novi grad. Smješten je na poluostrvu Luštica, na sjeverozapadnom dijelu zaliva Trašte.

15. Podgorica

Ovaj antički grad gleda na spoj Morače I Ribnice. Glavni grad je mješavina arhitekture i upadljivih zdanja. Ovo je očigledno na primjeru novih tržnih centara i ostataka otomanske arhitekture. Stara Varoš je srce turskog uticaja i živopisne prošlosti, a džamije stoje i dan danas. Impozantni hram Hristovog Vaskrsenja svojom velikom kupolom i pozlaćenim krstovima daje novu arhitektonsku siluetu Podgorici.

Originalnu verziju teksta možete pročitati na CNN travel portalu.