Autor fotografije: Predrag Vučković

Međunarodni Dan žena uspostavljen je 1910. godine na socijalističkoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Njemačka aktivistkinja za ženska prava i marksistička teoretičarka, Klara Cetkin, uobličila je ovu ideju.

Njemačka, Austrija, Švajcarska, i Danska su ovaj praznik po prvi put proslavile 19. marta 1911. godine, a Sovjetski Savez je prva država koja ga je proglasila državnim praznikom 1917. Na međunarodnom nivou, 8. Mart je usvojen kao praznik 1921. godine.

Da bi podstakla i osnažila djevojke i žene da pronađu svoje mjesto u svijetu nauke, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 11. februar Međunarodnim danom žena i devojčica u nauci 2015. godine. To je došlo kao odgovor na suočavanje sa realnošću rodne (ne)ravnopravnosti , i činjenice da su, uprkos ogromnom napretku koji su žene postigle u povećanju svog učešća u visokom obrazovanju, još uvijek potcijenjene u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Vraćamo se u 2015. godinu i donosimo priču o jednoj, u najmanju ruku, neobičnoj ekspediciji. Ovo je godina koja će se pamtiti, između ostalog, i kao godina kada smo naišli na novog člana našeg roda. Homo naledi, primitivna vrsta užih ramena i trupa, postala je dio našeg porodičnog stabla.

Priča o otkriću seže u 2013. godinu kada je šest žena, sada poznatih i kao „astronauti podzemnog svijeta”, došlo u Južnu Afriku sa jednim ciljem – provlačenje kroz kanale podzemnog objekta nazvanog Rising star (Zvijezda u usponu), ne bi li otkrili nešto izuzetno. Nakon što je istraživač po imenu Li Barger naišao na zanimljivu informaciju – da bi mogao postojati novi nalaz fosila u Kolijevki čovečanstva (Južna Afrika), odlučio je da sastavi tim od 6 visoko kvalifikovanih antropologa, arheologa i paleontologa za istraživanje. Ali postojao je važan faktor prilikom odabira članova – gabariti. Sa prolazima širine oko 18 cm, ovaj objekat bi sigurno bio izazov za svakog speleologa. Zahvaljujući sitnoj strukturi, grupa je bila sačinjena od 6 žena. Homo naledi („naledi“ što znači „zvijezda“ na lokalnom južnoafričkom jeziku), kombinaciju primitivne (po veličini mozga, ramena i trupa) i moderne (po dugim nogama i indikacijama upotrebe alata) vrste roda Homo, otkrile su žene naučnice, koje danas motivišu mnoge da krenu istim putem: Marina Elliot, Beka Pieksoto, Linzi Hanter, Elen Feriegel, Hana Moris i Alia Gurtov.

Neka ovo bude podstrek za sve djevojčice i žene među vama koje imaju želju da daju svoj doprinos naučnim otkrićima, nastavite da istražujete i nadograđujete svoje znanje!

Speleološki objekat koji ne smijete propustiti dok ste u Crnoj Gori je, bez sumnje, naša Lipska pećina, pa obavezno rezervišite svoju posjetu i uživajte u ljepotama formi i oblika života podzemnog svijeta!

Izvori: www.nationalgeographic.com www.washingtonpost.com bbc.co.uk www.un.org