Dok je ljudska civilizacija od sredine 18. vijeka hrlila ka tehnološkim dostignućima, podređujući prirodu sopstvenim potrebama, podzemni svijet zadržao je strpljenje prožeto tišinom i potpunom tamom.

Apsolutnu tišinu pećina katkad bi razbio zvuk vode koja je ovjekovječila različite klimatske periode u vidu neponovljivih formacija.

Pećine su kroz istoriju imalie različite namjene. Danas su, između ostalog, asocijacija na prvobitnu toplinu doma, podsticaj istraživačkog duha, staništa endemskih vrsta, a zidovi pojedinih predstavljaju prva umjetnička platna.

Prve dokumentovana turistička posjeta pećini desila se prije više od 1000 godina p.n.e. u Mesopotamiji kada je kralj Asirije, Tiglat Pilesar I, posjetio takozvani Tunel Tigra, pećinu nedaleko od izvora rijeke Tigar. Na ulazu u pećinu stoji i njegov portret isklesan u kamenu. Jedna od pećina koja takođe bilježi rane turističke je pećina Trščane flaute u Kini, poznatija kao Palata prirodne umjetnosti, a posjete su organizovane čak 792. godine. Danas u svijetu postoji preko 500 turističkih pećina koje godišnje obiđe preko 250 miliona posjetilaca.

Od 2015. Lipska pećina se pojavila na svjetskoj mapi speleološkog turizma i time proširila turističku ponudu Crne Gore.

17. vijek predstavlja početak detaljnih istraživanja i opisa speleoloških objekata. Od 18. vijeka i Lipska pećina na Cetinju postaje dio mnogih istraživačkih pohoda. Lipsku pećinu su posjetili poznati istraživači koji su ostavili pisani trag o njenoj ljepoti i značaju. Posjetili su je: Ostin Henri Lejerd (arheolog), Pavle Rovinski (geograf, putopisac, istraživač), Eduard Alfred Martel (otac moderne speleologije), kao i mnogi drugi njemački i austrijski speleolozi. Sam značaj Lipske pećine prepoznao je i Petar II Petrović Njegoš koji je izdao nalog za njeno istraživanje. Najintenzivnija istraživanja Lipske pećine vršena su sedamdesetih godina prošlog vijeka kada su ispitane hidrološke, geološke, seizmološke, i klimaktološke karakteristike Lipske pećine, a Istraživački centar Slovenenačke akademije nauka i umjetnosti izvršio je i topografsko snimanje pećine. Lipska pećina je valorizovana u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine i međunarodnim standardima za valorizaciju speleoloških objekata.

Posvećenost očuvanju i zaštiti prirodnog zaštićenog dobra Lipske pećine rezultirala je izradom Brošure o biodiverzitetu, projektom Edukacije u školama, podizanju svijesti o značaju speleoloških objekata, izradom turističke mape Crne Gore, i učešćem u INTERREG Adriaticaves projektu.

Posjetioci Lipske pećine imaju priliku da uz pratnju obučenih vodiča saznaju sve o njenom nastanku, otkriću, istorijatu i ukrasima i na savremeniji način dožive isti osjećaj divljenja dok koračaju stopama onih čiji je avanturistički duh i znatiželja utabao stazu moderne speleologije/speleološkog turizma.

Posjetite nas i doživite 6 miliona godina u jednosatnoj Pećinskoj turi.