Autor fotografije: Predrag Vučković

Turizam je važna privredna grana kod nas i u svijetu. Prirodne ljepote i kulturno – istorijski spomenici predstavljaju dragocjeno bogatstvo Crne Gore koja svojom osobenošću privlači pažnju brojnih posjetilaca, poslovnih ljudi, pjesnika i naučnika. Zaštićeno prirodno dobro Lipska pećina je jedan takav spomenik čije je speleološko bogatstvo otkriveno još u devetnaestom vijeku. Odavno su i turisti otkrili čari ovog podzemlja i dolazili da se dive pećinskoj čudesnoj i neponovljivoj ljepoti.

Lipska pećina je jedan od najvećih speleoloških objekata u našoj zemlji sa sistemom od 2,5 km kanala, dvorana i galerija koje je čine nezaobilaznom atrakcijom koju morate posjetiti na turi Crnom Gorom. Ljepotu Lipske pećine su prepoznale i divile joj se znamenite istorijske ličnosti, među kojima i dinastija Petrović. O postojanju Lipske pećine znalo se i prije Njegoševog vremena, a ekspedicije su organizovane čak i tada. Brojni renomirani istraživači iz 19. vijeka su ostavili zapise o Lipskoj pećini i bogatstvu njenih raznovrsnih ukrasa, a istraživanja se nastavljaju i danas.

Poznati američki voditelj i zaštitnik životinja, producent i voditelj planetarno poznatog Animal Planeta Džef Korvin posjetio je Crnu Goru 1. Oktobra 2016.godine. Naime, on je baš Crnu Goru izabrao za destinaciju koju je predstavio u svojoj novoj emisiji „Okeanski pohodi“ koja je premijerno bila emitovana na televiziji ABC. Američka radiodifuzna kompanija (ABC) je američka multinacionalna komercijalna televizijska mreža koja je vodeće vlasništvo televizije Walt Disney. Korvin je, ako je sudeći po njegovim objavama na društvenim mrežama, oduševljen našom zemljom, ljepotama, pogledom i prirodom. Korvin je, naime, odsjeo u hotelu Regent i snimao u Kotoru, Lipskoj pećini, Zabrđu.

Na svom Fejsbuk profilu napisao je kako je oduševljen načinom na koji se kod nas pravi maslinovo ulje, predivnim pogledom, a za Lipsku pećinu je napisao da je jedna od najvećih i najstarijih u Evropi.

Tražite podsticaj adrenalina? Spustite se duboko u Lipsku pećinu gdje se ispod kriju vijekovi neispričanih tajni!-glasila je jedna Korvinovih od objava.

Korvin je svoje objave o Lipskoj pećini podijelio i na Twitteru, kao i snimak na YouTube kanalu.

Tim Lipske pećine je bio oduševljen njegovom posjetom. Uživali smo u druženju sa njim, njegovom poznavanju biologije, što je predstavljalo dragocjeneo iskustvo za nas. Ukazala nam se mogućnost da budemo promovisani na međunarodom tržištu, što predstavlja veliku vrijednost za crnogorski turizam. Crna Gora kao ekološka i mediteranska država zauzima prepoznatljivo mjesto na turističkim mapama svijeta. Sve ovo, uz pejzažne karakteristike i prirodne resurse može doprinijeti boljem pozicioniranju i imidžu Crne Gore u svijetu. Što je doživljaj inostranih gostiju impresivniji, to su veće šanse za uspjeh privredne grane i svih s njom povezanih djelatnosti.

Više o Lipskoj pećini možete pročitati na našem sajtu.