Pećinska tura nije jedini razlog zbog kojeg treba posjetiti Lipsku pećinu. U našoj ponudi imamo i kafe bar Lipa koji je u potpunosti renoviran. Predstavlja mjesto gdje se možete potpuno opustiti i uživati. Ono što karakteriše naš kafe bar jeste predivan ambijent, protkan mediteranskim šarmom i udobnošću. Idealno mjesto da uživate i popijete svoju omiljenu kafu.

Omiljeni jutarnji ritual stanovnika širom svijeta dolazi sa nizom zanimljivih pravila. Kroz ovaj tekst upoznajemo se sa običajima ispijanja kafe širom svijeta, a Vas pozivamo da nam se pridružite na jutarnjoj ili popodnevnoj šoljici okruženi svježinom cetinjske prirode.

Turska kafa, espresso, sa mlijekom ili dodatkom alkohola, instant kafa, izbora je mnogo. Ovaj učinkoviti napitak za razbuđivanje i druženje pije se u cijelom svijetu.

U Italiji se pije odlična kafa, ali valja znati da šoljicu omiljenog napitka treba popiti brzo – poželjno u dva do tri gutljaja. Pije se espresso: brzo, često i učinkovito.

Stanovnici Skandinavskih zemalja su među najvećim konzumentima kafe na svijetu. Na ovim prostorima kafa se pije svakih dva do tri sata, a uz nju se često jedu slatka peciva, razni kolači i torte. U Norveškoj bi vas mogao iznenaditi podatak da se u kafu stavljaju jaja. Da, dobro ste pročitali.

Naši susjedi Bosanci poznati su po gostoprimstvu i ispijanju velikih količina kafe. U Bosni se kafa peče – u džezvi se zagrije nekoliko kašičica ručno mljevene kafe i prelije vrelom vodom, ponovo zakuva, skloni sa vatre i ostavi da miruje. Imajte na umu da će vam domaćin ponuditi tri kafe, zadnja je znak da bi posjetu trebalo privesti kraju.

Ukoliko vas na Bliskom istoku Beduini ponude kafom, treba znati da će se crna tečnost točiti dok god ne kažete, odnosno pokažete da vam je dosta. Dobro, nećete to reći nego pokazati pokretima: kad ste se dovoljno napili lagano protresite šoljicu dva do tri puta i vratite je svojim domaćinima.

Najveći proizvođači kafe na svijetu – Brazilci – veliki su kafopije. Rado ispijaju šoljice omiljene kafe tokom cijelog dana. Gorka kafa nepoznat je pojam u najmnogoljudnijoj zemlji Južne Amerike, jer se šećer obavezno dodaje svakoj šoljici. Ipak, brazilske domaćine možete dovesti u stanje kulturnog šoka samo ako naručite ledenu kavu.

U Crnoj Gori 90% domaćinstava kuva tradicionalnu vrstu kafe. Srednje ili jače pržena sa obaveznom pjenom je izbor većine ljubitelja tradicionalne kafe.
Kafa je omiljeni napitak u cijelom svijetu. Svojom okrepljujućom aromom pruža posebno zadovoljstvo, bodri duh, podstiče dobro raspoloženje. I na kraju mogli bi reći – „po kafi se dan poznaje“.

Posjeta Lipskoj pećini i predivan ambijent našeg kafe bara sa odličnom kafom, osvježavajućim napitcima i panoramskim pogledom, pruža predivno i nezaboravno iskustvo za sve one željne odmora daleko od gradske vreve.