Duge zimske večeri, pogotovo u situaciji kada je kućni prag granica koja se ne smije preći, stavljaju roditelje pred zadatak da u toplini doma osmisle kvalitetan sadržaj za svoju djecu. Bajke, koje su oduvjek predstavljale nezaobilazan začin odrastanju, danas su možda najbolji izbor jer omogućavaju djeci da se slobodno kreću beskrajnim prostranstvima mašte. No i u tim beskrajnim poljima mašte ponekad poželimo putokaz, a bajka prenešena na film definitivno može poslužiti svrsi.

Bajkovita sama po sebi, Lipska pećina je imala čast da postane dio jednog upravo takvog poduhvata. Naime, prošle godine kontaktirala nas je ekipa RTCG sa zahtjevom da se dio dječijeg filma u njihovoj produkciji snimi upravo u našoj pećini. Film za djecu „Magični ključ“ rađen je po scenariju Dragane Kršenković Brković u režiji Draška Đurovića. Po riječima gospođe Kršenković Brković, film se bavi oduvjek prisutnom temom čovjekovog traganja za beskrajnim životom i pitanjem što je sve spreman da uradi da bi taj vječiti san ostvario.

Budući da pećine postoje milionima godina, što je za jedan ljudski život ekvivalent beskraju, tema filma za nas je bila jako privlačna, a kako su djeca naši omiljeni posjetioci, snimanje ovog filma je izgledalo i kao još jedan način na koji se djeca mogu zainteresovati za Lipsku pećinu.

Nakon što smo detaljno uputili cijelu filmsku ekipu u pravila koja se u pećini kao jedinstvenom ekosistemu moraju ispoštovati, stvoreni su uslovi za početak snimanja.

Scene za film u Lipskoj pećini snimane su tri dana nakon poslednjih dnevnih tura u večernjim satima i do kasno u noć septembra 2019. godine. Članovi našeg tima bili su prisutni tokom snimanja kao domaćini i s uživanjem su ispratili čitav proces.

Scene su snimane na nekoliko lokacija u pećini, a ono što je na nas ostavilo možda i najjači utisak bila je instalacija velikog trona u Dvorani zamka koja je dobila naziv po impozantnom setu stalagmita.

Film je premijerno prikazan na dan proslave 55 godina od postojanja javnog servisa, a potom je prikazivan u bioskopima i na festivalima u Crnoj Gori i regionu, te je veliki broj najmlađe publike imao priliku da u njemu uživa. Pored predivne priče i njenih snažnih junaka, djeca iz Crne Gore su kroz ovaj projekat mogla uživati i u činjenici da žive u zemlji iz bajke jer je film sniman na nekim od naših najljepših lokaliteta. Zajedno sa Lipskom pećinom scene su snimane i na Cetinju, Skadarskom jezeru, Biogradskoj gori i na Plantažinim vinogradima.

Nadamo se da će naša djeca u dolazećim praznicima imati još jednu priliku da pogledaju ovaj film i uživaju u bajci snimljenoj na pragu od kuće i da će prvom prilikom sa svojim roditeljima zakoračiti u tu istu bajku posjećujući predjele na kojima je film sniman. A dok se prilika ukaže, možete pogledati trejler filma „Magični ključ“ ili poslušati utiske režisera Draška Đurovića i scenaristkinje Dragane Kršenković Brković.