Lipska pećina je jedan od najvećih speleoloških objekata u našoj zemlji sa sistemom od 2,5 km kanala, dvorana i galerija koje je čine nezaobilaznom atrakcijom koju morate posjetiti na turi Crnom Gorom. Podzemni vodotoci, jezera i izvori, povećavaju njene prirodne ljepote i čine je još privlačnijom i atraktivnijom. Pećina se nalazi na 33km od Budve, 35km od Podgorice i 5km od Cetinja.

Autentičnost pećine leži u njenoj istinskoj divljoj ljepoti koja očarava i čini posjetu nezaboravnom.

Ljepota Lipske pećine je poznata od davnina, a posebnu pažnju su joj poklanjali Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I, velike ličnosti crnogorske istorije. Iako se zna da su mještani Lipe Dobrske otkrili pećinu mnogo ranije, kao relevantan podatak se uzima datum objave prvog zvaničnog zapisa o pećini 1839. godine, kada ju je engleski arheolog Henri Lejard posjetio i ostavio pisani izvještaj o bogatstvu njenih ukrasa.

Lipsku pećinu okružuje mnogo priča; obično su prenošene sa koljena na koljeno, naročito u selu Lipa Dobrska, a danas ih vodiči sa jednakim žarom prenose posjetiocima. Mještani pamte da su njihovi preci od davnina pećinu koristili za snadbijevanje pitkom vodom. U nasljeđe su ostavili nazive za izvorišta: Ikona, Blizanci, Drobovi, Jezik i mnoga druga.

Nekada je kralj Nikola u posjetu pećini dovodio zvaničnike iz inostranstva koji su boravili u Crnoj Gori. Danas, svi oni koji se odluče da posjete ovo čudo prirode koje se stvaralo stotinama godina unazad, treba da imaju u vidu da gaze stopama kraljeva koji su još tada bili svjesni prirodnog dobra koje posjeduju. Taj duh, dvorane, kapljice vode koje se čuju skoro na svakom koraku su znak da se ovo čudo prirode i dalje formira i da treba da cijenimo ostavštinu naših predaka, a to je upravo istorijat i priroda o kojima pećina i dan danas svjedoči. Sve ture pećinom se izvode u pratnji obučenih vodiča, a i vozić je tu da nas odveze od parkinga do samog ulaza u pećinu. Prije polaska na turu moramo znati da je temperatura u pećini uvijek između 8 – 12 stepeni Celzijusa – što je morate priznati, pravo osvježenje za ljetnje vrućine.

Za više informacija o Lipskoj pećini posjetite naš blog ili nas kontaktirajte putem mejla info@lipa-cave.me