Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da preduzeće Lipska pećina zvanično otvara turističku sezonu 1. juna.

Rad ćemo organizovati u skladu sa preporukama NKT-a kako bi posjete i dalje bile zanimljive, poučne ali i bezbjedne.

Kao i prethodnih, tako i ove godine imamo dvije ture u ponudi:

Pećinska tura obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad i pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji naših obučenih vodiča u ukupnom trajanju od 60 minuta.
Avanturistička priča pored osnovne ture obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sada dostupna samo uz prethodnu rezervaciju.

Svoju priču Lipska pećina priča već šest miliona godina kroz stalni žubor i kapanje vode, nastanak i neprestani razvoj mnogobrojnih i raznovrsnih pećinskih ukrasa, kao i suptilne kretnje jedva vidljivih organizama koji su u njoj pronašli svoje prirodno stanište. Sticajem nesvakidašnjih okolnosti otkrivena prije oko 200 godina i od tog trenutka predstavljala je nepresušni izvor vode za lokalno stanovništvo. Ubrzo nakon što je otkrivena njen značaj prepoznaje i Petar II Petrović Njegoš. Fasciniran ljepotom podzemlja, Njegoš inicira i prva istraživanja Lipske pećine te zbog toga i jedna od najljepših dvorana nosi njegovo ime.

Nakon samo pet godina od otvaranja Lipsku pećinu prepoznaju i preporučuju mnogi međunarodni turistički sajtovi. TripAdvisor sertifikat odličnosti Lipska dobija već tri godine za redom, a ovaj sajt je svrstava među pet mjesta koja se moraju posjetiti na turi Crnom Gorom.

Stopama naših predaka danas i mi obilazimo najljepše i najskrovitije kutke crnogorskog podzemlja. I u ovoj godini Lipska nestrpljivo čeka posjetioce koji neminovno postaju dio njene bajkovite priče.

Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska, na udaljenosti od 5 km od centra Prijestonice Cetinje. Blizina centru Prijestonice Crne Gore, atraktivnim plažama Budve, kao i glavnom gradu, čine Lipsku pećinu lako dostupnom i idealno pozicioniranom za sve one koji žele da naprave kratak izlet u prirodu daleko od gradske gužve.

Do skorog viđenja! :)

Veliki pozdrav od našeg tima!

Lipa cave opening in 2020 on 1st of June