Otkrivena prije oko 200 godina, svojim nepresušnim izvorima vode Lipska pećina uticala je na razvoj kulture među lokalnim stanovništvom, a interesovanjem i angažmanom Njegoša i kralja Nikole dobija i istorijsku dimenziju.

Prva zabilježena istraživanja pećine potiču od sredine 19. vijeka. Čuveni engleski pustolov Henri Lejard posjetio je 1839. Ovo je najraniji zapis o Lipskoj pećini koji je do sada pronađen. Dvije godine kasnije, 1841. poznati njemački putopisac i botaničar, Wilhelm Ebel nije uspio da udovolji Njegoševoj želji i istraži pećinu, zbog vremenskih neprilika, ali je ostavio zapis o pećini na osnovu saznanja od mještana. Tokom 1886. godine pećinu je posjetio ruski geograf Pavle Rovinski koji je nakon spuštanja na 450m dubine zapisao da u pećini ima ukrasa koji se ne mogu naći ni u jednoj drugoj. Mnoge posjete, istraživanja i zapisi su uslijedili. Lipska pećina je 1968. godine proglašena Spomenikom prirode, a danas je poznata i kao Zaštićeno prirodno dobro, odnosno prirodni spomenik kulturnog i istorijskog nasljeđa Cetinja.

Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska, na udaljenosti od 5 km od centra Prijestonice Cetinje, i to je čini nezaobilaznom atrakcijom koja se nalazi nadomak istorijskog grada. Blizina centru Prijestonice Crne Gore, atraktivnim plažama Budve, kao i Glavnom gradu, čine Lipsku pećinu lako dostupnom i idealno pozicioniranom za sve one koji žele da naprave kratak izlet u prirodu daleko od gradske gužve.

  • Raspoložive ture u 2024. godini: Pećinska tura i Avanturistička priča

I ove godine našim posjetiocima nudimo dvije ture.

Pećinska tura, kao najtraženija, obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad, te pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji naših obučenih vodiča. Tura traje ukupno 60 minuta što je dovoljno vremena da se posjetioci prepuste unikatnom ambijentu podzemnog svijeta. Od maja do oktobra u ponudi je pet obilazaka dnevno sa početkom u 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 i 16:00 časova; dok u aprilu i novembru imamo tri obilaska u 10:00, 12:00 i 14:00 časova.

Avanturistička priča pored Pećinske ture obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sada dostupna samo uz prethodnu rezervaciju.

Oduševljenje posjetilaca pećinskim turama ne izostaje. Već sedam godina za redom Lipska pećina je dobitnik sertifikata odličnosti koji kompanija TripAdvisor dodjeljuje na osnovu recenzija posjetilaca. Prethodne godine Lipska pećina se našla i u mnogim evropskim časopisima, gdje je prepoznata kao nezaobilazna atrakcija, posebne ljepote i prirodne vrijednosti. Jedno od značajnijih priznanja u medijsko-istraživačkom svijetu je došlo i od National Geographic Traveller časopisa.

Sve ture počinju sa našeg parkinga na kojem se nalazi info pult gdje posjetioci mogu kupiti ulaznice. Sve informacje o turama i terminima tura su dostupne na našem sajtu www.lipa-cave.me

  • Događaji u pećini: Degustacije vina i koncerti klasične muzike

Pored osjećaja divljenja i dobre atmosfere, prostrane dvorane u posebnim prilikama ispuni klasična muzika čiji zvuk upotpunjuje akustika kakva postoji samo u dubinama naše planete.

Lipska pećina je za posjete otvorena 13. jula 2015. godine. U proteklih 9 godina upriličili smo brojne događaje. Dok su jedni obilježavali nama važne datume – najčešće otvaranja nove sezone, drugi su organizovani za naše partnere i za njihove goste.

Najtraženijij događaji od strane agencija i kompanija su degustacije vina organizovane unutar pećine ali i degustacije praćene koncertom klasične muzike.

Tokom koncerata klasične muzike, pećinske dvorane bivaju ispunjene zvukovima prirode. Uz čarobne melodije klasičnih kompozicija i prostran pećinski svijet, ovakve vrste događaja čine obilazak nezaboravnim.

Više informacija o organizaciji prijema, degustacija vina/koncerata ili tim bildinga možete dobiti putem mejl adrese: info@lipa-cave.me

  • Kafe bar „Lipa“ i domaći ukusi iz Lipe Dobrske

Kroz boravak u Zaštićenom prirodnom dobru Lipska pećina, posjetioci saznaju o postanku i stvaranju pećina, među sobom dijele iskustvo posjete, jačaju prijateljstva i poznansta, a nakon obilaska druženje se nastavlja u našem kafe baru koji je smješten na parkingu. Pogled na netaknutu prirodu u daljini i ambijent protkan mediteranskom udobnošću, čine iskustvo posjete lokalitetu Lipske pećine još unikatnijim.

  • Đačke ekskurzije

Godinama unazad, naša kompanija je radila i na podizanju svijesti o važnosti speleoloških objekata i podzemnih staništa. Prepoznajući ulogu koju buduće generacije imaju u oblikovanju svijeta, obezbjeđivali smo besplatna predavanja o pećinama i značaju njihovog očuvanja djeci osnovnih škola. I ove godine je cijena karte za djecu, koja Lipsku pećinu obilaze u okviru organizovanih ekskurzija i izleta, nešto niža u odnosu na redovnu cijenu. Više informacija putem mejla: info@lipa-cave.me

Očekujemo vas!