Do nazad nekoliko decenija Crna Gora je bila mali kovčeg s blagom u vidu turističkih atrakcija koji je ležao skriven na mapi Evrope. Danas, ovaj mali kovčeg prepun prirodnih ljepota, privlači sve veći broj turista. U želji da posjetiocima naše zemlje olakšamo potragu za turističkim blagom, te da im predstavimo šta se može posjetiti u Crnoj Gori, Lipska pećina je pokrenula projekat izrade i distribucije turističkih mapa.

Ako se radoznalost čovjeka u početku ogledala u pitanju ‘šta postoji?’, danas se ogleda u pitanju ‘šta posjetiti?’.

U istraživanje naše bogate destinacije Crne Gore krećemo sa Cetinja, najzanimljivijeg izletničkog centra Crne Gore, iz čijih muzeja i spomenika isijava bogatstvo istorijskog i kulturnog nasljeđa naše zemlje, dok patina Cetinjskog manastira ovom dragulju daje posebnu draž. Ni priroda nije bila škrta prema Cetinju pa se njeno bogatstvo odatle vrlo lako može pronaći u mističnoj ljepoti podzemnog svijeta Lipske pećine čiji nakit ostavlja bez daha, suptilnoj divljini Rijeke Crnojevića i oštroj svježini vazduha s Lovćena na čijem vrhu Njegošev mauzolej još uvjek čuva neizgovorene misli ovog velikog vladara i pjesnika. S Lovćena preko Njeguša, Njegoševog rodnog sela, gdje se degustacija tradicionalne crnogorske trpeze ne smije zaobići, posebno iskustvo predstavlja putovanje serpentinama do Bokokotorskog zaliva.

Smješten u centru zaliva na samo 12km vazdušne linije od Cetinja, stari grad Kotor je dijamant koji su vjekovima brusili Mlečani i pomorci, pa iz njega istorija i kultura crnogorskog naroda sija iz sasvim drugačijeg ugla, a od 1979. zauzima i mjesto na UNESCO listi.

Na početku zaliva raskoš elitnog i nautičkog centra Porto Montenegra predstavlja savremeni kontrast ne samo Kotoru, već i starom gradu Herceg Novi koji svojim velelepnim kulama čuva drugi kraj zaliva.

Stari grad Budva je posebno vrijedan zlatnik na kom se s jedne strane ističe antička kultura, a s druge savremeni glamur. Biser primorja koji od prve polovine 20. vijeka privlači najelitnije goste iz svijeta dok sebično čuva duh ribarskog naselja zasigurno je ostrvo Sveti Stefan.

Posebno je interesantan stari grad Bar koji za razliku od ostalih starih utvrđenja na našem primorju leži na visoravni 4km udaljenoj od mora i još uvjek se diči ostacima starog akvadukta koji podsjeća na nekadašnju razvijenost ovog područja.

Nedaleko od Bara je utvrđenje starog grada Ulcinja gdje se istorija od vremena Ilira do druge crnogorske dinastije Balšića nadvikuje sa pričama o gusarima koji su kao jednog od robova na ovo mjesto doveli Miguela de Servantesa. Mnoge legende govore o značaju njegovog boravka u Ulcinju za stvaranje čuvenog romana Don Kihot. Ulcinj je poznat i po 13km dugačkoj Velikoj plaži, pogodnoj za svaki vid odmora, koja je na samom kraju krunisana Adom Bojanom. Rijeka Bojana, koja je formirala ovo ostrvo na ušću u Jadransko more, otoka je Skadarskoga jezera, jednog od pet Nacionalnih parkova Crne Gore.

Skadarsko jezero je najveće na Balkanu i rezervat je mnogih endemskih vrsta ribe i ptica. Njegovo bogatstvo ogleda se i u mnogobrojnim spomenicima kulture i istorije stare Crne Gore skrivenim na njegovim ostrvima i obalama.
Duhovno blago Crne Gore, u stijenu utisnuto, definitivno je manastir Ostrog – svetilište u kom utjehu pronalaze pripadnici svih vjera i nacija.

Potraga za smaragdima vodi nas do Nacionalnog parka Durmitor čija netaknuta priroda i mnogobrojna jezera s pravom nazvana gorskim očima hipnotišu na prvi pogled. Pod Durmitorom teče dio „suze Evrope“, rijeke Tare, koja je izdubila drugi po veličini kanjon na svijetu nad kojim se nadvija most na Đurđevića Tari čija istorija daje novu dimenziju ljepoti prirode koja ga okružuje.

Jedna od pritoka Tare, Jezerštica, ovu rijeku prihranjuje vodom iz Biogradskog jezera, smaragda Nacionalnog parka Biogradska gora pokrivenog jednom od poslednje tri prašume u Evropi.

Ukoliko ste i Vi u potrazi za bogatstvom pronašli ljepotu prirode, istorije i kulture naše zemlje, podijelite svoje iskustvo sa nama. Ukažite nam na po Vama najvrjednije turističke atrakcije u Crnoj Gori, jer Vaši doživljaji naše blago čine mnogo vrjednijim.