Autor fotografije: Predrag Vučković

Svako živo biće na planeti Zemlji provodi svoj vijek trudeći se da sebi i svom potomstvu osigura bolju budućnost. Biljke i životinje to rade instinktivno, dok se ljudi vode sviješću na čiji razvoj utiču različite okolnosti.

Pojava masovne proizvodnje bila je jedna od takvih okolnosti koja je postepeno mijenjala ljudsku svijest i ultimativno dovela do disbalansa u ekonomiji, društvu i okruženju. Da bi se ova tri aspekta života vratila u ravnotežu, uveden je koncept održivog razvoja koji sve nas koji naseljavamo planetu Zemlju u ovom trenutku uči kako da zadovoljimo lične i kolektivne potrebe vodeći računa o tome da tu istu mogućnost ostavimo generacijama koje dolaze.

Mnogo je aktivnosti koje svakodnevno možemo primijeniti da bismo pospješili održivi razvoj, ali zbog svog velikog uticaja na ekonomiju, društvo i okruženje, najveća odgovornost očekuje se od privrednih subjekata te se ka njima usmjeravaju i glavne preporuke za primjenu principa održivosti. Budući da je turizam jedan od najrazgranatijih sektora ekonomije, posebna pažnja se posvećuje razvoju održivog turizma.

Da bi turistički biznis bio održiv, sa aspekta ekonomije potrebno je raditi na povećanju potrošnje posjetilaca, profitabilnosti kompanije, mogućnosti za zaposlenje i kreirati benefite za druge destinacije.

U društvenoj sferi očekuje se zaštita kulturnog nasljeđa, unaprjeđenje usluga, infrastrukture i kvaliteta života, i aktivna saradnja sa lokalnom zajednicom. Gledajući iz ugla prirodnog okruženja potrebno je posvetiti pažnju zaštiti prirodnih dobara, optimizovati njihovu upotrebu, informisati i obrazovati javnost o njihovom značaju i izgraditi jaka partnerstva.

Lipska pećina je malo turističko preduzeće koje upravlja zaštićenim prirodnim bogatstvom Crne Gore lociranim na podneblju od velikog kulturnog i istorijskog značaja. Od samog početka poslovanja, svjesni odgovornosti i voljni da damo svoj doprinos, poslovnu praksu izgradili smo u skladu sa principima održivosti i tako formirali jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori. Lipsku pećinu smo valorizovali u skladu sa međunarodnim standardima i konstantno radimo na očuvanju njenog ekosistema. Uvezali smo se sa mnogim turističkim privrednicima u našoj zemlji i šire, a pored toga, članica smo i međunarodnog projekta Adriaticaves koji ima za cilj da održivo upravlja, promoviše i koristi pećine Jadranske regije i njihovog prirodnog, kulturnog i istorijskog okruženja. Unaprijedili smo turističku ponudu Crne Gore i postali nezaobilazna avantura na Cetinju. Šansu za zaposlenje prvenstveno nudimo lokalnom stanovništvu sa kojim sarađujemo svakodnevno. Osim toga, veliku pažnju smo posvetili edukaciji mlađe populacije vezano za održivo upravljanje prirodnim dobrima s akcentom na pećine i njihov ekosistem. O našem poslovnom uspjehu svjedoče mnogobrojne nagrade i povratne reakcije naših posjetilaca, kao i činjenica da smo nekoliko godina u nizu prepoznati kao jedno od pet naboljih mjesta za posjetiti u Crnoj Gori.

Iako je primjena principa održivosti obaveza svih nas, u osnovi našeg uspjeha postignutog primjenom ovih principa leži iskrena želja da se njima vodimo i stalno prisutno pitanje čime još možemo da doprinesemo.

Iako nam dolazi jedna dosta neizvjesna sezona, mi u nju ulazimo s istim pitanjem. Ako imate neki zanimljivi predlog, pišite nam, ili ostavite komentar na našim Facebook ili Instagram stranicama.