Od pamtivijeka je među našim ljudima kružila izreka „samo da se zdravo“. I dok se u modernom društvu malo razmišljalo o dubokom značenju ove izreke, našli smo se u momenat kada je njen smisao možda jasniji nego ikad. Pandemija koja već više od godinu dana nasilno mijenja društvene prakse na globalnom nivou, navodi nas da tražimo načine da se osnažimo i razvijemo otpornost na mnogobrojne neizvjesnosti koje nas svakodnevno sustižu.

Svjetski stručnjaci iz oblasti naturalne i integrativne medicine danas glasno govore o osnovama na kojima zdravlje počiva. Integrisane nauke o zdravlju navode osam temelja zdravlja grupisanih u parovima: hidracija i ishrana, san i stres, fizička aktivnost i položaj tijela, disanje i pomnost.

U savremenom potrošačkom društvu osnovne ljudske potrebe kao što su utoliti žeđ i glad u velikoj mjeri poistovjetile su se sa željom za određenim proizvodom. Zbog toga, okruženi nebrojenim industrijskim proizvodima, često posegnemo za pićem ili hranom koja će nam zadovoljiti želju, ali nijesmo svjesni da potrebe samog organizma ostaju neizmirene. Naša tijela traže prvenstveno vodu da bi se istinski hidrirala i prirodnu hranu bogatu vitaminima i mineralima, to jest voće i povrće, da bi se napunila zdravom i korisnom energijom. Osim vode, stručnjaci preporučuju i razne mješavine prirodnih čajeva koji će oplemeniti i dušu i tijelo.

San i stres su usko povezani, a moderanog čovjeka karakterišu nedostatak sna i prekomjerni stres. Zdravi san je potreban svakodnevno i podrazumijeva minimum sedam sati spavanja u rashlađenoj, provjetrenoj i potpuno mračnoj prostoriji. Buđenje je dio tog ciklusa i podrazumijeva ustajanje sa suncem. Poslje takvog odmora tijelo je osvježeno i oslobođeno stresa nagomilanog prethodnog dana. Neizvjesnosti sa kojoma se danas suočavamo dovode do toga da misli čak i o bliskoj budućnosti izazivaju stres. Preporuka za eliminaciju te vrste stresa je uživanje u sadašnjem trenutku i malim radostima koje taj trenutak donosi.

Zavisnost od tehnologije na svim poljima naših života svela je kretanje na minimum, a aktuelna pandemija sputala nas je još više i sad već možemo ponovo shvatiti da je kretanje jedna od osnovnih ljudskih potreba. Fizičke aktivnosti nas osnažuju i mentalno, a primarno nam pomažu da povratimo prirodan položaj tijela urušen od prekomjerne upotrebe tehnologije. Po stručnjacima Integrisanih nauka o zdravlju, sva četiri položaja tijela: kretanje, stojanje, sjedjenje i ležanje treba kombinovati svaki dan, ali stavljaju akcenat na to da najmanje vremena treba provesti sjedjeći.

Disanje je prva stvar koja nas održava u životu pa je logično da od toga kako dišemo zavisi i kako ćemo živjeti. Zato je vrlo važno obratiti pažnju na disanje i dozvoliti cijelom tijelu da se napuni neophodnom količinom kiseonika. S tim u vezi je i razvijanje pomonosti, to jest svjesnosti sebe i sopstvenog okruženja. Ubrzani život uvjek gura naše misli naprijed, udaljavajući ih tako od postojećeg trenutka. Misleći stalno na ono što će tek doći provodimo život u neizvjesnom, a biti u stalnoj neizvjesnosti dovodi do dugotrajnog stanja stresa. U takvom stanju dišemo plitko i ubrzano i organizam u kontinuitetu ostaje uskraćen za kiseonik. Zato je preporuka da se i disanje i pomnost vježbaju istovremeno – puna koncentracija na duboki spori udah na nos i zatim spori izdah.

Uvesti sve neophodne promjene na svakom od ovih temelja zdravlja zahtijeva vrijeme i posvećenost, a kao mali korak ka tome isplanirajte izlet u Lipsku pećinu. Naša pećina vam pruža sat vremena lagane šetnje kroz podzemnu prirodu Crne Gore koja neće dozvoliti da mislima odlutate, već vam garantuje da ćete u toku cijelog obilaska biti zaokupljeni sobom u takvom okruženju. Nakon obilaska dočekaće vas vazduh koji dolazi iz pravca tri nacionalna parka i bićete prinuđeni da ga duboko udahnete i istinski doživite. Kolorit Dobrskog sela, Skadarskog jezera i Prokletija, obasjan suncem ili osjenčen oblacima, idealno je buđenje poslije obilaska pećine, a naš kafe bar Lipa koji se nalazi na parkingu odlično je mjesto za hidraciju i sumiranje utisaka. Kući podijelite pozitivno iskustvo sa najbližima i spavajte mirno znajući da ste postavili dobre osnove za put ka dobrom zdravlju.

Za više informacija o turama posjetite ostale stranice našeg sajta.