Ljepote dubina podzemnog svijeta fasciniraju amatere i profesionalce. Za strastvene istraživače, najljepše pećine su one najdublje, najduže, i najteže savladive, dok one koji su više naklonjeni razgledanju i fotografisanju pećinskih prizora više privlače pećine bogate ukrasima.

Speleologija i turizam već dugo sarađuju na društvenom i naučnom planu. Kao nezaobilazna mjesta za posjetiti, pećine utiču na ekonomske prilike u mnogim zemljama, kako na lokalnom, tako i na regionalnom planu. Ova činjenica ukazuje na vrijednost pećina u razvoju lokalnih zajednica i naučnog istraživanja. Pećine su takođe pokazatelji razvoja speleoturizma i predstavljaju neke od glavnih geoloških nalazišta u geoturizmu.

Pećine su vjekovima bile izvor inspiracije i divljenja, a to se ni danas nije promijenilo.

Zadivljuće prirodne formacije, boje i šare obogaćuju magični podzemni svijet u koji istraživači ulaze i stiču nezaboravno iskustvo. Širom svijeta postoje pećine raznih oblika i načina nastanka od kojih svaka ima jedinstvene karakteristike/odlike/obilježja. Osim njihove zapanjujuće ljepote, pećine obiluju istorijskim i kulturnim nasljeđem. Netaknuti ostaci prvih ljudi i životinja, koji su pećine koristili kao sklonište, istoričarima i arheolozima daju jasnu sliku o prošlosti. Praistorijski pećinski crteži nam daju uvid u ljudski život milenijumima unazad. Pećine su tokom istorije imale i druge namjene, naime, korištene su ne samo kao skloništa, već kao i skladišta, mjesta za vjerske obrede, i kao bogati prirodni resursi. Skora otkrića i tehnološki napredak su ova prirodna blaga učinili dostupnijim avanturistima. Posjetioci mogu pješačiti uređenim stazama, provlačiti se kroz kanale i dvorane, ili se spuštati kanapima kroz razne otvore.

Bez obzira na speleološko iskustvo, širom svijeta postoje pećine od kojih zastaje dah i onima željnim avanture omogućavaju da dožive jedno od najljepših iskustava.

Adaptacija speleoloških objekata za turističke potrebe je donijela brojne pogodnosti zemljama širom svijeta uključujući i Crnu Goru.

Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska na teritoriji Prijestonice Cetinje i prvi je valorizovani speleološki objekat otvoren za posjete u Crnoj Gori. Turističko preduzeće Lipska pećina posjeduje petogodišnje iskustvo u upravljanju ovim prirodnim zaštićenim dobrom, a fokusirani smo na dijeljenje znanja, razvoj održivog turizma, i poboljšanje usluge. Naše preduzeće ulaže napore na polju razvija inovativnih projekata u oblasti turizma i održive valorizacije prirodnih i kulturnih dobara. Rezltat naše posvećenosti stvaranju održive turističke atrakcije ogleda se u doprinosu razvija lokalnog turizma. INTERREG ADRION Adriaticaves projekat se već sprovodi i usmjeren je na održivo upravljanje izložbenih pećina kao i njihovo korišćenje u cilju prevazilaženja turističkog sezonaliteta. Lipska pećina kao prva, i još uvijek jedina pećina u Crnoj Gori, otvorena za posjete sa sistemom od 2,5 km kanala i dvorana predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija, i kao takva nudi jedinstveno iskustvo svojim posjetiocima.

Pećine su zapanjujuća čuda prirode, i bilo da ste u najdubljoj ili u pećini sa najviše pećinskih ukrasa, osjećaj divljenja neće izostati. Ljepota pećine ne zavisi od veličine, neke od najljepših pećina na svijetu nisu ni približno najveće. Poznavanje speleologije nije nužno da biste uživali u ljepotama podzemnog svijeta.

Turizam mora biti zasnovan na principima održivosti životne sredine. Kao takav, put ka očuvanju turizma i turističkih resursa je održivi razvoj. Eksploatacija speleološkog potencijala u cilju razvoja speleološkog turizma je održivo rešenje koje zahtijeva planiranje i sprovođenje adekvatne strategije. Zajedno sa našim partnerima uradili smo analizu pećinskog turizma čije rezultate možete pogledati ovdje.