Ništa nije tolko veliko kao dječija mašta. Lakoća s kojom u svojim radoznalim glavicama stupaju u nepoznato stvara slike i predjele koje ni odrasli ni priroda ne mogu tako živopisno kreirati. A kada im se iskreno pridružimo u sticanju iskustva, ponovo shvatimo da je sve što nas okružuje magično i spremno da nam pruži novi doživljaj.

Prije nego što dobiju priliku da posjete pećinu, djeca stvaraju sliku o njima pod raznim uticajima. Njihovu maštu usmjeravaju bajke, pjesme, stripovi, igrani i crtani filmovi. Pećine ih povezuju sa životinjama, mističnim stvorenjima i njihovom vizijom praistorije. Za djecu su to mjesta koja pružaju utočište medvjedima, lisicama, raznoraznim bubicama, prvim ljudima, pa čak i dinosaurusima. U njima zmajevi spavaju sebično čuvajući oteto blago i čarobna lampa čeka svog Aladina dok ih pećinski ukrasi, pogotovo stalaktiti i stalagmiti, poput bedema štite od uljeza.

U pećinama stasavaju super heroji i u njima se i djeca osjećaju kao junaci.

Na likovnom konkursu „Pećina iz bajke“ koji je Lipska pećina organizovala na početku prošle turističke sezone u dječijim predstavama dominirali su medvjedi i slijepi miševi.

Za veliki broj mališana pećine su mjesta gdje medvjedi spavaju ili odakle iz totalnog mraka vrebaju samo njihove sjajne oči, a slijepi miševi nepredvidivo jure kroz pećinske dvorane i prolijeću kroz uzane kanale. Naši najmlađi posjetioci uvjek se najviše raspituju o ovim životinjama dok ih ne zaokupe mistični oblici pećinskih ukrasa u kojima uvjek prepoznaju plodove svoje mašte. Kada kroče u pećinske dvorane usklicima jasno stavljaju do znanja da se nalaze na najuzbudljivijoj lokaciji na Cetinju, a pošto zavire u mračne kanale njihove blistave okice govore da su sva očekivanja od porodičnog izleta u Crnoj Gori ispunjena.

Djeca su oduvjek bila naši omiljeni gosti. Ona nam prenose iskreno uzbuđenje jer nas stavljaju pred izazov da ispunimo njihova očekivanja i stazu kojom svakodnevno gazimo pređemo iz njihove perspektive. A dok čekamo da nas ponovo ozari dječija živost, podsjećamo na radove sa prošlogodišnjeg likovnog konkursa.