Veliki broj zemalja širom svijeta obilježava 1. maj kao Praznik rada, a sve je počelo u američkoj državi Čikago 1886 godine kada su pripadnici radničke klase, nezadovljni usovima na radu, organizovali štrajk zahtijevajući skraćenje radnog vremena sa 16 na 8 sati i to počevši od 1. maja. Štrajku je prisustvovalo više stotina hiljada radnika, a okončan je nekoliko dana kasnije događajem u kom je više osoba izgubilo život.

Radnici u SAD-u dobili su pravo na osmočasovno radno vrijeme tek 1916 godine kada je donešen zakon o ovom pitanju.

Ovaj događaj odjeknuo je širom svijeta, pogotovo među pripadnicima komunističkog i socijalističkog pokreta. Na prvoj konferenciji Druge internacionale održane 14. jula 1889 godine u Parizu donešena je odluka da se 1. maj obilježava kao Međunarodni praznik rada i solidarnosti, pa je tradicija započeta 1890 godine. Ipak, zanimljivo je da se u SAD praznik rada ne slavi na ovaj datum, već prvog ponedjeljka u septembru mjesecu.

U Crnoj Gori i regionu tradicija obilježavanja Praznika rada učvrstila se za vrijeme socijalizma i od tada se slavi kao državni praznik. Po tradiciji, 1. maj se obilježavao izlaskom na uranak, za koji se smatra da je preuzet iz običaja proslave Đurđevdana koji pada 6. maja. Uranak je podrazumijevao rano ustajanje 1. maja i odlazak u prirodu sa najbližima, ili čak odlazak dan ranije i provođenje noći uz logorsku vatru. Uranak je uvjek bio praćen igrom i pjesmom, šetnjom kroz prirodu i zakuskom ili roštiljem kraj vatre.

Danas se ova tradicija poprilično zaboravila, iako je sam uranak neophodniji nego ikad. Savremeni uslovi života, posebno od početka pandemije koronavirusa, glasno pozivaju na povratak prirodi. Za Praznik rada predlažemo da posjetite neki od naših predivnih nacionalnih parkova.

Za više informacija o tačnom datumu otvaranja Lipske pećine, koje se očekuje u skorom periodu, posjetite naš vebsajt i zapratite nas na Facebook i Instagram stranicama.