U godini koju polako ostavljamo za nama Lipska pećina, kao uostalom i cijeli svijet, suočila se sa mnogobrojnim izazovima, a najveći izazov za nas definitivno se ogleda u ograničenju kretanja. Kako su pećine krhki ekosistemi koji se formiraju i dalje razvijaju i rastu u mraku i tišini milionima godina, može se reći da su im strpljenje i istrajnost zajedničke osobine, što je upravo ono čemu su nas pećine ove godine mogle naučiti.

Budući da strpljenje i istrajnost rastu u zajedništvu, umrežena sa ostalim pećinama Jadranske regije kroz međunarodni projekat Adriaticaves, Lipska pećina i dobija i pruža podršku u ovim izazovnim vremenima. Glavni cilj Adriaticaves projekta je da uspostavi i promoviše prirodno i arheološko nasljeđe pećina Jadranske regije kao cjelogodišnju turističku ponudu, što se postiže kroz stvaranje platforme za razvoj održivog turizma. Adriaticaves se razvija kao dio šireg Interreg ADRION projekta investira u promociju kulturne razmjene, održivost životne sredine i zaštitu prirodnog i kulturno istorijskog nasljeđa Jadransko-jonske regije.

Ako su strpljenje i istrajnost karakteristike svih pećina, a njihove osobenosti ono po čemu se razdvajaju, bogatstvo iskustva koje pružaju praktično je neopisivo dok se u njih ne zakorači.

Ipak, samo saznanje o ovim fantastičnim podzemnim svjetovima oplemenjuje i nadahnjuje, te situaciju u kojoj se svi trenutno nalazimo vidimo kao savršenu priliku da ukažemo na izobilje pećina regije u kojoj Lipska pećina stasava.

Nacionalni park Mojela u Italiji je vodeći partner Adriaticaves projekta. Smješten na rasprostranjenom kraškom podneblju i poznat po bogatstvu vodom ovaj nacionalni park krasi preko 100 pećina od kojih je većina pronađena u okviru Majela masiva. Pećine ovog nacionalnog parka koje možete obići su Kavalone, Bove, Praje i pećina Skura, ili Tamna pećina, u kojoj su pronađeni ostaci keramike iz praistorije. Turistička ponuda obuhvata jednodnevne izlete kao i višednevne obilaske pećina i područja kom pripadaju.

Italijansku regiju Romanja karakterišu evaporitne stijene nastale taloženjem gipsa i gline, te su velike količine ovih minerala duboko uticale na razvoj lokalne kulture i tradicije. Na prostoru regije Romanja otkriveno je i istraženo preko 250 pećina od kojih su pećine Re Tiberio, Tanaća i Onferno otvorene za posjete. Četvorodnevna tura pruža mogućnost za obilazak sve tri pećine i kvalitetno upoznavanje sa prirodom, istorijom i tradicijom ove regije, a u ponudi su i dvodnevni obilazak pećina Re Tiberio i Tanaća, kao i jednodnevni obilazak pećine Onferno.

Nezaobilazni speleološki lokalitet u Hrvatskoj su Cerovačke špilje i dio su Velebit parka prirode. Kompleks čine tri pećine, Donja, Srednja i Gornja, koje se prostiru u ukupnoj dužini od sedam kilometara istraženih kanala. Cerovačke pećine su značajna arheološka nalazišta i jedno od najvećih staništa pećinskih medvjeda u Hrvatskoj. Za turističke posjete uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje pećine, te se mogu obići tokom tročasovne ture. Želite li posjetiti još i Baraćevu i Samograd pećinu i doživjeti čari hrvatskog krečnjaka, u ponudi je i dvodnevni obilazak ovih lokaliteta.

Speleološka oblast Bijambare je zaštićeni prirodni lokalitet Bosne i Hercegovine koji se nalazi na samo 40 kilometara udaljenosti od Sarajeva. Oblast je bogata šumom, jezercima, potočićima i izvorima i idealna je za aktivni odmor. Kompleks se sastoji od više pećina od kojih su tri otvorene za posjete. Najpopularnija je Srednja Bijambarska pećina koja se obilazi u dužini od 400 metara. Možete se opredijeliti za jednodnevni izlet ili dvodnevni obilazak pećina i obližnjih lokaliteta od kulturno-istorijskog značaja.

Na teritoriji Srbije između strmih padina planina Ovčar i Kablar nalazi se klisura koju je izdubila Zapadna Morava. Ova oblast, koju karakteriše netaknuta priroda i bogato kulturno istorijsko nasljeđe, poznata je i po pećinama Kađenica i Turčinovac. Najznačajnija karakteristika Kađenice je pećinska crkva sagrađena u 19. vijeku od strane lokalnog stanovništva koje je tu pronalazilo sklonište i utjehu u ratnom periodu. Kroz jednodnevnu i dvodnevnu turističku ponudu osim pećine Kađenica obilaze se i najznačajniji manastiri ove oblasti, pa je i iskustvo gotovo religiozno. Trodnevna turistička ponuda obuhvata i posjetu pećini Turčinovac.

Lipska pećina je prva i još uvjek jedina valorizovana pećina u Crnoj Gori. Od samog otkrivanja početkom 19. vijeka i više od vijeka nakon toga Lipska pećina je imala veliki značaj za lokalno stanovništvo, a bila je predmet divljenja najuticajnijim vladarima dinastije Petrović-Njegoš. Posjeta Lipskoj pećini fantastična je dopuna turističkoj ponudi Prijestonice Cetinje, a blizina Lovćena, Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera omogućava posjetiocima savršeni jednodnevni izlet. Petodnevna ponuda pruža posjetiocima mogućnost da temeljno upiju čari Bokokotorskog zaliva i Cetinja i njegovog okruženja.

Albanidi predstavljaju dio Dinarskog gorja koje se pruža od Slovenije do južne Grčke, te se na teritoriji Albanije nalaze pećine od kojih prilikom trodnevnog obilaska ove oblasti možete posjetiti Denve i Moho. U dvodnevnoj posjeti južnom dijelu Albanskih Alpa možete uživati u čarima pećine Perkal, dok mnogobrojne ljepote albanske prirode i pećine Arapi oduševljavaju posjetioce koji se opredijele za četvorodnevnu posjetu.

Od Albanije do Italije preko Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uvezane Jadranskim morem i Dinarskim gorjem, pećine ove regije spremno nas očekuju. Opremljeni strpljenjem i o njima osnovnim znanjem i mi smo već spremni da ih posjetimo, samo ostaje da izaberemo odakle da počnemo.

U međuvremenu istražite naš sajt i saznajte više o Adriaticaves projektu ili preuzmite informativni katalog o pećinskim turama.