Za djecu i roditelje ljeto je omiljeno doba godine. Tada se svi raduju mogućnosti da zajedničko vrijeme provedu u prirodi. Jednodnevni izleti na moru, planinama, selima, rijekama i jezerima upoznaju djecu s ljepotama i raznovrsnošću prirode i omogućavaju im da nova iskustva podijele sa svojim roditeljima. Izletničke lokalitete u Crnoj Gori je lako pronaći, ali s vremena na vrijeme, djeci treba nešto nesvakidašnje što će na njih ostaviti jak utisak i dodatno rasplinuti njihovu maštu.

Pećine su oduvjek golicale maštu i djece i odraslih. Za to su se postarale mnogobrojne legende, pjesme, bajke, junaci iz stripova, priče o dinosaurusima i praistoriji, ali i činjenica da leže skrivene u prirodi. Lipska pećina je upravo jedno takvo, u prirodi skriveno, mjesto čiji jednočasovni obilazak ostavlja cjelodnevni utisak. Savršena za porodični izlet predstavlja osvježenje od vreline ljeta, a u kišnim danima dovoljan je razlog da sa djecom izađete iz kuće.

Od trenutka kada stignete na parking ispred info pulta dočekaće Vas vodiči koji jasno stavljaju do znanja da su im djeca omiljeni gosti. Stignete li ranije, na raspolaganju Vam je kafe bar sa čije terase možete uživati u pogledu na Skadarsko jezero i vrhove Prokletija, a ono što djeci predstavlja posebno zadovoljstvo jeste vožnja vozićem od parkinga do pećine i nazad.

Od samog ulaska u pećinu pa do kraja obilaska djeca i roditelji imaju priliku da čuju mnogobrojne zanimljivosti. Saznaćete kako je pećina otkrivena, zašto su je koristili prvi posjetioci, kako pećine nastaju i kako se formiraju pećinski ukrasi. Priča o psu koji je otkrio pećinu ostaće zadugo sa svima koji kroče u Lipsku. Nije ni čudo, svi mi volimo priče sa srećnim krajem i otkrivanjem blaga.

Vidjećete mjesto na kom je jedan medvjed proveo zimski san, naučiti o životinjicama koje cijeli svoj život provedu u tami pećine i dopuniti svoje znanje o uticajima vode na prirodu. Bogatstvo pećinskih ukrasa zasigurno će oduševiti Vas i Vaše najmlađe, a nazivi koje su pojedinim ukrasima davali najraniji posjetioci Lipske pećine pomoći će da ostanu zapamćeni i poslužiti kao inspiracija. Tako se Blizanci, Krokodil, Zubi, Jezik, Gusle, Ikona i Srce motaju po glavama malih istraživača još dugo nakon posjete.

U obilazak Lipske pećine možete poći bilo kog dana, a na raspolaganju je pet termina i to u 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 i 16:00. Tura polazi sa parkinga Lipske na kome se nalazi i kancelarija za prodaju ulaznica, nakon što dobiju sve neophodne informacije posjetioci ulaze u vozić i u tačno vrijeme kreću u jednočasovni obilazak. Za posjetu nije potrebna posebna oprema, ali je poželjno ponijeti laganije jakne i zatvorenu obuću jer je temperatura u pećini uvjek oko 10 stepeni C. Posjetioci se kreću uređenom stazom u pratnji vodiča, a prostranost dvorana i prolaza doprinosi lagodnom boravku u pećini. Budući da se pećina nalazi na 5km udaljenosti od Cetinja, porodice mogu dopuniti svoj izlet posjetom prijestonici, Lovćenu, Njegušima ili Rijeci Crnojevića.

Pećinski svijet kao iz mašte, legende i priče koje ga opkružuju, zanimljivi vozić i netaknuta priroda doprinose tome da porodice sa djecom budu i najčešći posjetioci Lipske. Ukoliko se još uvijek nijeste odlučili gdje na izlet Lipska pećina je otvorena i pravi izbor za Vas i Vaše male istraživače.

Cijene, aktuelne popuste, informacije o lokaciji i slično možete provjeriti na sajtu Lipske pećine: www.lipa-cave.me.