Na naše veliko zadovoljstvo ove godine ture pećinom počinju od 1. aprila u skladu sa našom višegodišnjom tradicijom.

Izazovi s kojima smo se suočili prethodnih godina bili su svojevrstan test ali i pokazatelj koliko je priroda zapravo potrebna čovjeku. Imunizacija, popuštanje restriktivnih mjera, ali i naše prilagođavanje novoj realnosti stvorili su uslove za povratak ličnim, ali i profesionalnim tradicijama. S tim na umu, zadovoljstvo nam je da obnovimo našu prvoaprilsku tradiciju otvraranja Lipske pećine za posjetioce.

  • Postojeće ture: Pećinska tura i Avanturistička priča

I ove godine našim posjetiocima nudimo dvije ture. Pećinska tura, kao najtraženija, obuhvata vožnju redizajniranim vozićem od parkinga do pećine i nazad, te pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji naših obučenih vodiča. Tura traje ukupno 60 minuta što je dovoljno vremena da se posjetioci prepuste unikatnom ambijentu podzemnog svijeta. Od maja do oktobra u ponudi je pet obilazaka dnevno sa početkom u 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 i 16:00 časova; dok u aprilu i novembru imamo tri obilazka u 10:00, 12:00 i 14:00 časova. Avanturistička priča pored Pećinske ture obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sada dostupna samo uz prethodnu rezervaciju.

Oduševljenje posjetioca ne izostaje. Već pet godina unazad Lipska pećina je dobitnik sertifikata odličnosti koji kompanija TripAdvisor dodjeljuje na osnovu recenzija posjetilaca.

Sve ture počinju sa našeg parkinga na kojem se nalazi info pult gdje posjetioci mogu kupiti ulaznice. Za više informacija o turama i terminima posjetite naš sajt ili naše stranice na društvenim mrežama.

  • Dodatne usluge: Degustacije vina i koncerti klasične muzike

Sa našim partnerima, turističkim agencijama ali i kompanijama iz zemlje i regiona, u proteklom periodu sarađivali smo na organizaciji velikog broja događaja. Događaji koje naši klijenti najčešće traže, a koje organizuje naš tim, su degustacije vina organizovane unutar pećine ali i degustacije praćene koncertom klasične muzike.

I degustacije vina predstavljaju avanturu u koju polazimo vozićem. Domaće priganice sa medom nas dočekuju na platou ispred pećine pred sam polazak u šetnju uređenim stazama, a na pultu za degustaciju pića u pećini uživamo u istorijom prožetim gutljajima najfinijih vina sa ovih prostora. Vino nas dočekuje rashlađeno na pravoj temperaturi, posluženo na jedinom pećinskom pultu za degustaciju pića na ovim prostorima.

Pored osjećaja divljenja i dobre atmosfere, prostrane dvorane u posebnim prilikama ispuni klasična muzika čiji zvuk upotpunjuje akustika kakva postoji samo u dubinama naše planete.

Za više informacija o organizaciji prijema, degustacija vina/koncerata ili tim bildinga kontakrirajte nas na info@lipa-cave.me i rezervišite događaj za pamćenje.

  • Kafe bar „Lipa“ i domaći ukusi iz Lipe Dobrske

Na našem parkingu se nalazi i kafe bar Lipa u kojem je osim standardnog menija, naš miksolog otišao korak dalje i osmislio inovativnu ponudu drugačijih ukusa. Bilo da se radi o napicima sa kafom, koktelima, domaćem soku od lipe, ili laganom obroku, ponuda našeg kafe bara će dodati novu dimenziju vašoj posjeti Lipskoj pećini. Idealna prilika da probate nešto novo u sasvim drugačijem ambijentu.

  • Đačke ekskurzije

Godinama unazad, naša kompanija je radila i na podizanju svijesti o važnosti speleoloških objekata i podzemnih staništa. Prepoznajući ulogu koju buduće generacije imaju u oblikovanju svijeta, u periodu prije korone obezbjeđivali smo besplatna predavanja o pećinama i značaju njihovog očuvanja djeci osnovnih škola. Kao i prethodnih godina i ove ostaje na snazi pogodnost za organizovane đačke posjete Lipskoj pećini u okviru kojih cijena karte za đake osnovnih i srednjih škola ostaje na nivou od 3€ po đaku u periodu od 01.04. do 01.06.2022. godine.

  • Ukratko o Lipskoj pećini: nastanak i razvoj

Lipska pećina je prirodni spomenik kulturnog i istorijskog nasljeđa Cetinja. Formirala se i razvijala milionima godina u mraku i tišini i strpljenjem svojstvenim pećinama kreirala ambijent koji se odlikuje bogatstvom raznovrsnih pećinskih ukrasa, dvorana i galerija. Otkrivena prije oko 200 godina, svojim nepresušnim izvorima vode uticala je na razvoj kulture među lokalnim stanovništvom, a interesovanjem i angažmanom Njegoša i kralja Nikole dobija i istorijsku dimenziju.

Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska, na udaljenosti od 5 km od centra Prijestonice Cetinje. Blizina centru Prijestonice Crne Gore, atraktivnim plažama Budve, kao i glavnom gradu, čine Lipsku pećinu lako dostupnom i idealno pozicioniranom za sve one koji žele da naprave kratak izlet u prirodu daleko od gradske gužve.