U nastojanju da suzbijemo širenje korona virusa koji je preplavio planetu zemlju, kretnje ljudskog društva u cijelini ograničene su kao nikad ranije. To se u najvećoj mjeri odrazilo na turistički i kulturni sektor ekonomije, pa i zemlje čiji se napredak u najvećoj mjeri oslanja na turizam i kulturu trpe najveće posljedice. Dok vlasti ovih zemalja traže optimalno rješenje za očuvanje zdravlja građana i ekonomije i dok pojedinci koji putovanjima stiču životno iskustvo nastoje prilagoditi svoje potrebe novonastalim okolnostima, turističke i kulturne organizacije i djelatnici ili iščezavaju ili rapidno mijenjaju svoju ponudu.

Na Kreativnom forumu održanom u Ljubljani 30. novembra ove godine učesnici su istakli da se kriza ovolikih razmjera najprije može prevazići uvođenjem inovacija i saradnjom na svim poljima. Ističući činjenicu da su turistički i kulturni sektor trenutno pred najtežim izazovima i budući da su u velikoj mjeri međusobno povezani, Lamia Kamal-Chaoui, direktorica Centra za preduzetništvo u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ukazala je na:

“potrebu za distanciranjem od ideje o masovnom turizmu i za fokusiranjem na lokalni razvoj kroz afirmaciju lokalne kulture, razvoj infrastrukture i dublje istraživanje”.

Lipska pećina kao turističko preduzeće i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Crnoj Gori je upravo na ovakav način zaokružila ovogodišnju turističku sezonu. Od samog početka odlučni da ćemo istrajati, ovogodišnju ponudu prilagodili smo potrebama i mogućnostima naših građana i uz veliku zainteresovanost sa njihove strane na trenutke uspijevali da zaboravimo zbog čega smo na distanci pod maskama. Raspitivali su se o ostalim pećinama u Crnoj Gori, najboljim mjestima za posjetiti na Cetinju, a sudeći po činjenici da je terasa našeg kafića vrvjela od djece, bili smo i među omiljenim lokacijama za porodični izlet. Mnogobrojne upražnjene ture proveli smo razvijajući strategije za širenje saradnje i praveći planove za narednu godinu, a malobrojne inostrane posjetioce podstakli na razmjenu iskustava i informacija u svrhu istraživanja.

Svim inostranim posjetiocima oduševljenje Crnom Gorom bilo je zajedničko, a jedan mladi geolog iz SAD-a naveo nas je da na trenutak pomislimo da je pandemija na neki način i dobra jer je odlučio da posjeti Balkan tražeći zemlje čije su granice otvorene za turističke posjete. Kazao nam je da nikad ranije nije razmišljao o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, a s obzirom na njegovu struku, kraška prostranstva naše zemlje, kao i zemalja iz okruženja, ostavila su ga bez daha. Koračajući Lipskom pećinom ispred svakog stalaktita, stalagmita i ostalih pećinskih ukrasa i nakon svakog iznesenog podatka izgovorio bi ‘wow’.

Svjesni nepovoljnosti trenutne situacije i neizvjesnosti koju nosi bliska budućnost, ali s fokusom na pozitivno ovogodišnje iskustvo koje ipak nije bilo zanemarivo, vjerujemo da će ‘wow’ nastaviti da odzvanja prostranim dvoranama Lipske pećine i u godini koja dolazi.

Zavirite u oduševljenja vrijedne detalje iz Lipske pećine na naslovnoj strani našeg vebsajta o čemu svjedoče iskustva naših posjetilaca na TripAdvisoru.