Smjena godišnjih doba uvjek izaziva neko uzbuđenje, ali prelaz iz zime u proljeće posebno je magičan. Zimski pejzaž puni se kolorom, ledeni vazduh opojnim mirisima, a usnuli prostor živošću koju prate usklici djece i cvrkut ptica. Sve se budi i pokreće laganim tempom dajući nam vremena da se osvrnemo na zimu do trenutka kada ćemo se s njom konačno pozdraviti.

I ovu zimu Lipska pećina provela je družeći se s vodom i pružajući sklonište stanovništvu okolnih šumica. Mi smo je redovno posjećivali, što da bismo se uvjerili da zimuje bez problema, što da bismo i sami uživali u unikatnom ambijentu koji pećina zimi pruža. Tako smo nailazili na lisice i puhove u trku, zalutale zbunjene gmizavce, a često bi nam se javili i oni najmanji stanovnici pećine koje u toku sezone jako rijetko srijećemo. Imali smo priliku da nas zagluši ogromna količina vode dok neobuzdano juri ka pećinskim dvoranama kao da je napokon slobodna da napravi žurku. Ali svake zime dođe trenutak kad žurku preuzme vjetar zaustavljajući ples vode u pokretu i stvarajući ambijent po svom ukusu.

Vjetar nije rijetka pojava u pećinama, ali se smatra fenomenom zato što se može osjetiti samo na odrđenim mjestima, tačnije izlazima iz pećina i uzanim prolazima unutar njih. A hoće li se vjetar javiti na tim mjestima, odlučiće visina atmosferskog pritiska napolju. Dok god je atmosferski pritisak u pećini i napolju izjednačen, cirkulacija vazduha se neće osjetiti, ali kad se visina atmosferskog pritiska napolju promijeni, vazduh u pećinama počinje da cirkuliše sa ciljem povratka pritiska u stanje ravnoteže. U toku ljeta, kada je atmosferski pritisak napolju niži, vazduh u pećinama cirkuliše ka izlazu. Zimi je pritisak napolju viši nego unutar pećina, pa se cirkulacija vazduha usmjerava ka njima. Kad naiđe na uzane prostore cirkulacija vazduha se ubrzava i tako dolazi do pojave vjetra u pećinama.

U zimskom periodu, kada je temperatura vazduha napolju značajno niža od temperature u pećini koja tokom cijele godine varira između 8 i 12oC, veoma hladni vjetar koji ulazi u pećinu ledi svu vodu koja mu se nađe na putu. Kako se u Lipskoj pećini jak vjetar formira na samom ulazu i na prolazu između Njegoševe dvorane i Dvorane grada, obližnji vodopadi se zalede, a mnogobrojni stalaktiti i stalagmiti preruše se u ledenice.

Ove godine vjetar u Lipskoj pećini napravio je žurku pred sam dolazak proljeća. Uživajući u još jednom primjeru divlje ljepote Crne Gore, osjećali smo se kao da se sa najljepšeg mjesta na Cetinju pozdravljamo sa zimom. U nadi da smo uspjeli da vam prenesemo dio atmosfere koju zima donosi našoj pećini, radujemo se proljeću i novom početku.

Za informacije o otvaranju Lipske pećine za posjete posjetite naš sajt i pratite nas putem Facebook, Instagram i Twitter stranica.