Autor fotografije: Predrag Vučković

Iako smo svi svesni uživanja i zadovoljstva koje nam donosi boravak u prirodi, možda bi bilo dobro da istražimo koji su to benefiti koje ono donosi za naše fizičko i mentalno zdravlje. Bilo da je u pitanju šetnja gradskim parkom, vožnja biciklom, vožnja kajaka ili jednostavno uživanje u suncu u dvorištu, veoma je važno da napravimo pauzu od užurbane svakodnevice koju nam je donio život u 21. vijeku. Stoga, iskoristite ovu priliku da saznate neke od prednosti koje donosi boravak u prirodi.

1. Sreća – povećava nivoe endorfina i proizvodnju dopamina
2. Smanjuje simptome depresije i anksioznosti i povećava osjećaj smirenosti (smanjuje razdražljivost)
3. Snižava krvni pritisak i smanjuje kortizol (hormon stresa)
4. Jača imunitet
5. Poboljšava kratkoročno pamćenje
6. Poboljšava san
7. Inspiriše kreativnost
8. Pomaže pri upalama u organizmu

Neka nam ovo svima bude motivacija da izađemo napolje i povežemo se sa prirodnim svijetom oko nas. Na kraju krajeva, mi smo njen neodvojivi dio, ali ponekad se čini da zaboravljamo koliko su složeni i čvrsti naši odnosi sa prirodom i koliko je važno za nas da brinemo o ovoj vezi. Suvišno je govoriti o promjeni našeg ponašanja prema ranjivim sistemima planete Zemlje koju će boravak u prirodi podstaći, a takođe će nas i natjerati da preispitamo naše svakodnevne potrebe i navike, vodeći nas ka održivijem načinu života.

Crna Gora je zemlja sa širokim spektrom prirodnih ljepota, a visoko među njima je naša Lipska pećina, atrakcija koju morate posjetiti u našoj zemlji. Za više informacija o sjajnim mjestima koja Crna Gora ima posjetite naš blog post: Mjesta koja morate posjetiti u Crnoj Gori možda baš ovdje pronađete inspiraciju za Vašu narednu avanturu.

Nastavite da istražujete i zapamtite – vrijeme provedeno u prirodi nikada nije izgubljeno!